czwartek, 1 marca 2012

Wielkanocna zupa chrzanowa

autor




na białej kiełbasce z chrzanem i jajeczkiem.

Przepis ten podrzuciła nam znajoma i bardzo nam się spodobał. Zupka efektowna, smaczna i prosta jak budowa cepa /o ile gdziekolwiek istnieje instrukcja budowy cepa/.

Biały barszcz – i tu powinien nastąpić długi instruktarz od kiszenia mąki pszennej po skomplikowane dodatki aby uzyskać biały barszcz. O wiele wygodniej zakupić gotowy biały barszcz ale tylko i wyłącznie marki „Winiary”

Pozostałe składniki:
kiełbasa biała 2 szt. ok. 25 dkg,
chrzan w słoiku /najlepiej czysty a w ostateczności ze śmietaną/,
chrzan korzeniowy
jajka 3 szt.
Susz warzywny

Do wody ok. ¾ l. wrzucić całe białe kiełbaski i gotować ok. ½ h. Kiełbaski wyjąć i pokroić w kostkę i z powrotem do gara. Dodać kopiastą łyżkę suszu warzywnego. W ½ szklanki zimnej wody rozmieszać biały barszcz i wlać do wrzątku. Do barszczu dodać ½ słoiczka chrzanu /jeżeli będzie za ostry to z każdą chwilą gotowania ostrość „ucieka”. Dodać długie wióry chrzanu korzeniowego i pogotować aż będą miękkie. Podawać z ugotowanymi na twardo przekrojonymi jajkami.
Porcja dla 2-3 osób.
Smaczności !!.

                   
  Piotr Opolski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Kod do zamieszczania linków - wystarczy skopiować do komentarza, w miejsce XXX wstawić link, który chce się zaprezentować a w miejsce KLIK można wpisać jakiś tytuł, czy objaśnienie lub zostawić bez zmian. Linkiem może być adres strony tego lub innego bloga, adres jakichś treści (zdjęcie, film, wiadomość) z internetu. Może to być też adres komentarza do którego chcesz się odnieść. Znajdziesz go wtedy klikając prawym przyciskiem myszy na datę interesującego cię komentarza.

<a href="XXX" rel="nofollow"> <b>KLIK</b></a>