wtorek, 28 lutego 2012

Sałatka śledziowa

autorautor






Prawie wyłącznie dla Panów

Śledziowe wariacje /wariactwo ??/.
Zapraszam do jedzenia przy zabawie i do zabawy przy jedzeniu tak banalnej rzeczy jak sałatka śledziowa. Jeżeli chcesz tylko zapchać kichy śledziem to pobiegaj sobie po kuchennych blogach a jeżeli chcesz miło spędzić dłuższy czas i pobiesiadować to może to być coś dla ciebie:
Oto podstawowe składniki:
Matiasy / po 1 i ½ matiasa dla biesiadnika/,
Ogórki kiszone,
Cebula biała / w ostateczności może być szalotka/,
Pieczarki /muszą być białe bo później będą nieładnie wyglądały/.
Wspólna podstawa dla dalszych wersji sałatek: matiasy wysuszyć ręcznikami papierowymi / żadnego płukania/, pokroić w kostkę 1cm x 1 cm. Na takie same kostki pokroić ogóreczki kiszone/kwaszone i pieczarki /pieczarki surowe !!/ Proporcje: 1/3 matiasy, 1/3 ogórki i 1/3 pieczarki Cebulkę posiekać przynajmniej 1 łyżka na 1 matiaska.. Całość wymieszać i wstawić do chłodziarki na przynajmniej 1 godzinę.
Ponieważ będzie wiele wariantów sałatki śledziowej do należy zaopatrzyć sie w Skrzyneckę i po każdej degustacji należy usta, gardło i przełyk zdezynfekować dla subtelnego wyczuwania smaków /też wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę/.
Po wyjęciu podstawy sałatki sledziowej trzeba odlać wodę jeżeli takowa na dnie się zbierze.
Przygotowujemy dodatki do sałatki podstawowej;
które należy wyłożyć do np. kompotierek lub większych głębokich naczyń
Paprykę /surową, grilowaną, gotowaną/ pokroić w kostkę, paski wg upodobań.
Kukurydzę odlać i odsączyć wodę
Bakłażan, zgrilować /dostaje ciekawego gorzkiego posmaku/
Wybór warzyw jest przeogromny i zawsze można gości zaskoczyć czymś nietypowym np. pokrojonym w kostki ananasem.
Ostatni już krok – przygotowanie sosów.
Jogurt, majonez i śmietana.
Do śmietany jest bardzo dobry w dużej ilości koperek + troszkę cytryny/octu – śmietana lubi się rozwarstwiać i wydzielać wodę.
Do samego jogurtu można po cichutku dosypać cukru lub troszkę dodać miodu.
Do majonezu można dodać troszkę musztardy /tak na tatatrsko/
Biorąc pod uwagę, że może to być sos czysty i zmieszany z czymś to ilość sosów rośnie.
No to zaczynamy:
Najpierw dezynfekcja - Skrzynecka.
Nakładamy zestaw podstawowy i............
  • ja na pierwszym miejscu stawiam + papryka i trochę jogurtu czystego zmieszanego z majonezem,
    Skrzynecka.
  • Grilowany bakłażan + śmietanka z koperkiem,
    Skrzynecka,
  • Grilowany bakłażan + ananas w kostkach + słodko kwaśny jogurt.
    Skrzynecka
..................... i tak do wyczerpania zapasów. Ci którzy lubią śledzie po pewnym czasie nawet zaczynają z zachwytu śpiewać i potwierdzać genialność podanego przepisu co i ja polecam
Piotr Opolski
P.S.
Jeżeli ktoś miałby kłopoty to mogę osobiście przyjechać, udzielić bezpłatnej lekcji, degustować a nawet zostać na parę dni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Kod do zamieszczania linków - wystarczy skopiować do komentarza, w miejsce XXX wstawić link, który chce się zaprezentować a w miejsce KLIK można wpisać jakiś tytuł, czy objaśnienie lub zostawić bez zmian. Linkiem może być adres strony tego lub innego bloga, adres jakichś treści (zdjęcie, film, wiadomość) z internetu. Może to być też adres komentarza do którego chcesz się odnieść. Znajdziesz go wtedy klikając prawym przyciskiem myszy na datę interesującego cię komentarza.

<a href="XXX" rel="nofollow"> <b>KLIK</b></a>