dla bardzo zapracowanych kobiet
- 65 dkg mąki (tortowa i krupczatka, w dowolnej proporcji)
- około 2.5 szklanki ciepłej wody
- 6 dkg drożdży (drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie do gęstości śmietany)
- 8 dkg płatków owsianych (zalać 3 łyżkami ciepłej wody)
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- kminek, na oko, jak kto lubi (może być czarnuszka, słonecznik, dynia)
składniki wymieszać w dużej misce , mieszać energicznie łyżką albo wyrobić ręką, nie trzeba się zbytnio przejmować tym wyrabianiem, można robotem ale broń Boże malaxerem, żeby ciasta nie rozbić. Gotowe ciasto włożyć do foremek , zaczekać aż wyrośnie a następnie wstawić do piekarnika na 200 stopni, po jakimś czasie temperaturę zmniejszyć do 170 stopni.
Smacznego - ja uwielbiam ten chlebek
Przesłała Malinka: http://wmalinach.bloog.pl/
W dniu 24.04.2012 wykonano z powodzeniem - dowód; zamieszczone zdjęcia poniżej /uwagi w komentarzach/.
Chlebek wykonano. Wyszło dobrze. Receptura prosta, chlebek smaczny.
OdpowiedzUsuńUzupełnienie do receptury:
- pieczono w temp. 200 C przez 1/2 h
- przez nastepne 15 min w tem 170 C.
- przez ostatnia 15 min w tej samej temp. ale tylko z nawiewem od spodu /celem dopieczenia.
Razem pieczono przez 1 godz, kuchenke wyłaczo i chleb pozostawiono w kuchence na 10 min przy uchylonych drzwiczkach.
Po wyjęciu przesmarowano skórke wodą.
Do suchej masy nie dodano cukru a cukier dano do ciepłej wodu do drożdzy - odpaliły b. szybko.
Przepis prosty i udany - polecam.
DZIĘKI ... ALE FAJNIE !!!!
OdpowiedzUsuńwiesz , ja też do drożdży tylko zapomniałam to napisać
fajnie, że podałeś temperaturę bo u mnie trzeba na oko, mój wskaźnik trochę "padł był"
---------
dołacz te prawdziwe fotki ...