Impulsu dodał mi Piotr, informując, że ma zamiar sprawdzić podany przez mnie przepis na ziemniaki z grilla. Postanowiłem więc poszerzyć temat. Oto wariacje grillowe z ziemniakiem w roli głównej.
-Ziemniaki pozbawiamy mundurków, kroimy na mniejsze porcje, jeśli zajdzie taka konieczność i smarujemy oliwą z oliwek.
-Rozdzielamy naszą ziemniaczaną armię na pułki i każdym zajmujemy się osobno. -Cześć warto zapakować w folię bez dodatków, ale każdy kolejny pułk zostanie wyprawiony na ruszt z innymi przyprawami.
-I tak: część ziemniaków obsypujemy koperkiem i drobno posiekanym czosnkiem,
-część tymiankiem,
-część majerankiem i kminkiem,
-część piórkami dymki i drobno siekaną chili,
-część ziarnami sezamu,
-a ostatnia partię, uwaga, uwaga, obsypujemy makiem i grubo mielonym czarnym pieprzem.
Pakujemy ziemniaki w folię i układamy na ruszcie, gdzie będą się wypiekać około godziny.
Smacznego!
A ja do tego jeszcze i sosu czynię ze śmietany, jogurtu, koperku i czosnku nader bogato...:)
OdpowiedzUsuńKłaniam nisko:)
Dzięki Wachmistrzu !!.
UsuńW Holandii córcia robiła tak; piekła ziemniaki w mundurkach owiniete w folii /ok. 20 min./i w połowie pieczenia wyjmowała i wycinała w każdym trójkątna rynienke w która ładowała ser i juz bez folli piekła drugie 20 min.
Podaję to jako sposób bo same ziemniaki mi nie smakowały bo w ogóle nie lubię roztopionego sera.
A ja oliwy używam do smarowania zawiasów w drzwiach. Do ziemniaczków natomiast preferuję pasek boczku.
OdpowiedzUsuńDo smarowania zawiasów w drzwiach najlepsza jest margaryna "Kasia" bo nie scieka !.
UsuńGdzie tetrycy te blokady i manifestacje na Euro g d z i e ?
OdpowiedzUsuńkieł na tetryctwo
Zgrilowaliśmy i zjedliśmy, szanowny idio..., przepraszam - rozsądny inaczej.
Usuń