piątek, 18 maja 2012

Biała Kiełbasa niespieszna

autor





Piotr Najsztub. Dziennikarz przeze mnie uwielbiany z kilku przyczyn. Mało gada, mało udziela się publicznie, wypowiedzi ma proste, jasne a czasami wręcz sztubackie, politycznie neutralny /na prawdę można !/,samotny i ......kucharzący. Ongiś podał prosty przepis na białą kiełbasę który udało mi sie szybciutko zapisać.
Pierwsza nie wyszła z przyczyn technicznych a druga - oceńcie sami.



Składniki /zdj. 1/ :
40 dkg wieprzowiny chudej /od szynki/,
25 dkg boczku surowego,
15 dkg podgardla.
Podzielić wszystkie rodzaje mięs na dwie porcje; chude i tłuste.
Zemleć mięso; tłuste na sicie z najmniejszymi oczkami a chude z największymi /zdj. 3,4./.
Doprawić:
Ilość na niecały kilogram /zdj. 3./:
2 łyżeczki majeranku
4 średnie ząbki czosnku
po ½ łyżeczki:
soli, pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego. Wszystko powinno być zmielone a ponieważ nie mam ani moździerza ani młynka to zawinąłem wszystko w woreczek foliowy i całość potraktowałem młotkiem do kotletów. Dodatkowo dodałem kilka rozgniecionych ziaren jałowca /zdj. 2./.
Do wszystkiego szklanka wody schodzonej wcześniej w lodówce /im zimniejsza tym lepsza/
Wyrabiać co najmniej przez 10 minut. Konsystencja ma być jak na luźniejsze kotlety mielone /zdj. 5/.
Niespieszna ?? - bo po każdej brutalnej operacji tzn. po zmieleniu a później po wlaniu wody i nadziewaniu nadzianiu powinno wszystko odpoczywać do 1/2 h.
Nadziewanie to kwestia wprawy /zdj. 6,7/.
Po udanym nadzianiu flaka szkół gotowania białej kiełbasy jest wiele. Wg Najsztuba na wrzątek na 8 min /mnie nie bardzo wyszło/. Inni proponują gotować na malutkim ledwo co ogniu ok 20 minut. Mnie wyszło na parze. Wsadziłem kiełbasę w normalne sito metalowe, zawiesiłem nad garnkiem z wrzątkiem, przykryłem pokrywka i szmatką i po 40 minutach było ok.
Przyznaję iż w czasie pracy przy następujących czynnościach używałem wyrazów nieobcych, które uznawane są za wulgarne:
  1. Jak ciężko idzie odkrojenie skóry od boczku czy podgardla,
  2. Jak tłuste mięso nie bardzo chce przechodzić przez małe sitko,
  3. Jak sie ciężko nadziewa flaka na dziób maszynki,
  4. Jak się zerwie flak /do tego słownictwa się w życiu nie przyznam/
Orientacyjny koszt tej kiełbasy białej za 1 kg ok. 10 zł.

Życzę miłej zabawy bo dla efektu smakowego warto !!!!!.





13 komentarzy:

  1. Witam, bardzo interesujący produkt, aczkolwiek ja bym to nieco inaczej wykonał - parę kilo kiełbasek różnych już zrobiłem,
    Podstawowy błąd jest taki, że nie bardzo widzę tu mięsa ścięgnistego, a to ono decyduje o zwięzłości kiełbasy i sposobie wiązania tłuszczu, Mielenie boczku na sicie 2,5 mm to barbarzyństwo, podobnie jak i podgardla. Podsumowując, na pewno wyszła dużo lepsza niż z Tesco, ale można ją było zrobić nieco lepiej :D
    Załączam link do produkcji kol. Dreptaka :D
    kiłbaski weselne Dreptaka
    A tu rodzinny przepis ogólny, z którego wyprowadzamy całą resztę innych przepisów, z tym, że ten już niedługo razem z blogiem zniknie.
    kiełbasa - przepis ogólny

    A, jeszcze odnośnie nakładania osłonek na rurkę maszynki - żeby nie było problemów, trzeba wysunąć z niej trochę farszu, tak żeby wystawał na zewnątrz - idzie wtedy gładko i bez problemu.

    Pozdrawiam i życzę wielu sukcesów w branży wędliniarskiej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kneziu - serdeczne dzieki za komentarz, który chyba sprowadził moje robienie kiełbaski białej do właściwego rozmiaru tzn:
    1. W ogóle robienie kiełbasek lub innych produktów przez faceta który na emeryturze zaczyna kucharzyć nalezy uznac za hobby a nie koniecznośc czy oszczędnośc.
    2. Przepis ten dlatego mi się spodobał bo był prosty jak budowa cepa ale wiem że luksusowa kiełbaska biała z tego nie będzie.
    3. Białą kiełbaske jem 3-4 razy do roku a więc jej robienie to była ciekawostka.
    Chciałbym małymi literkami napisać, że zrobiona kiełbasa nie jest rewelacyjna ale potwierdzam że lepsza niż w Tesco a przedewszystkim rewel;acyjnie pachnie.
    W ramach zabawy w kuchni bdę praktykował inne wyroby z którymi na pewno sie pochwalę na forum bloga.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. 1. Kucharzenie przez faceta, szczególnie na emeryturze to rzecz wielce pożądana.
    2. Najsztub wykazał się średnio jak na dziennikarza.
    3. Biała kiełbaska może być na stole kilka razy w miesiącu, bo to potrawa zdrowsza od wielu innych i prosta w wykonaniu, nie mówiąc że dosyć tania i nadająca się do mrożenia, więc i wygodna w użyciu. Mrozić można zarówno przed jak i po obróbce cieplnej. Z takich produktów, jakich użyłeś, można wykonać BARDZO LUKSUSOWĄ kiełbaskę białą i nie tylko :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jest Proszę Pana !!!!
      Własnie nurkuję w przepisach.
      Problem mam inny - jako miastowy nie mam mozliwości wędzenia a prawie wszystko jest wędzone. Może znasz źródełko gdzie mozna sie pobawić w kiełbaski bez wędzenia.
      Pzdro z gorącego Opo

      Usuń
  4. Każda z tych kiełbasek może być przygotowana jako kiełbasa biała, czyli można ją parzyć na różne sposoby albo piec, czy nawet opiekać na gillu albo patelni. Co do wędzenia, to są też projekty przenośnych wędzarenek - na pewno coś znajdziesz na stronie Wędzarniczej Braci

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie - juz widze moich sąsiadów jak cos tam kopce na balkonie hehehehehehehe !!!!

      Usuń
  5. Widziałem też wersję z rurą do wentylacji kuchennej - nic nie kopci :D

    OdpowiedzUsuń
  6. .......o cholera - to by było cos. Gdzie to widziałes spróbuje znaleźć !!!.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Tej co kiedyś widziałem już nie ma, a to co jest nie nadaje się do mieszkania w bloku, Za to jest coś, co odrobinę pozwoli na przybliżenie smaku, a używane jest powszechnie w produkcji. Sól wędzonkowa
    Przy okazji w tym sklepie możesz się zaopatrzyć w podstawowe rzeczy do procederu.:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Klik dobry:)
    Hej Mistrzowie Kuchni. Prośna o potrawy/smakołyki w barwach narodowych. Przepis na drinka jest na moim blogu.

    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń


Kod do zamieszczania linków - wystarczy skopiować do komentarza, w miejsce XXX wstawić link, który chce się zaprezentować a w miejsce KLIK można wpisać jakiś tytuł, czy objaśnienie lub zostawić bez zmian. Linkiem może być adres strony tego lub innego bloga, adres jakichś treści (zdjęcie, film, wiadomość) z internetu. Może to być też adres komentarza do którego chcesz się odnieść. Znajdziesz go wtedy klikając prawym przyciskiem myszy na datę interesującego cię komentarza.

<a href="XXX" rel="nofollow"> <b>KLIK</b></a>