tag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post9050437529741637056..comments2024-03-28T11:26:11.987+01:00Comments on Refleksje po 60-ce +: PJN_leszekhttp://www.blogger.com/profile/01264769106765694532noreply@blogger.comBlogger11125tag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-56255843178036478862013-12-13T16:19:50.372+01:002013-12-13T16:19:50.372+01:00O kurzyźnie będzie w nastepnym - Tadam !O kurzyźnie będzie w nastepnym - Tadam !Piotr Opolskihttps://www.blogger.com/profile/03222014603655628524noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-90425135955273994652013-12-13T14:18:16.922+01:002013-12-13T14:18:16.922+01:00najlepsza pomidorowa jest na kurzyźnie, czyli kurz...najlepsza pomidorowa jest na kurzyźnie, czyli kurzym korpusie. a jak już zima i trzeba z koncentratu uczynić to koncentrat należy najpierw przesmażyć na odrobinie tłuszczu, tak przegarnąć z minutkę aby się rozgrzał. nigdy zimnego do zupy!<br />a największa tajemnica jest najprostsza -na koniecgotowania łyżeczka cukru! Tadam.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-86220798967049535302013-12-13T14:14:42.984+01:002013-12-13T14:14:42.984+01:00nie bułkę ośródkę tylko ośródkę, czyli srodek bułk...nie bułkę ośródkę tylko ośródkę, czyli srodek bułki bez skórki, najlepiej lekko czerstwej, stara metoda zagęszczania potraw.jest u wójka G. potem się rozgotowywało.<br />tak jak chleb razowy w zupie cebulowej a piernik w szarym sosie.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-85701399213697513382013-12-13T11:14:23.307+01:002013-12-13T11:14:23.307+01:00Ogólnie jest mi baaaaaardzo miło bo dowiaduję sie ...Ogólnie jest mi baaaaaardzo miło bo dowiaduję sie coraz to nowych dodatków czy technik.<br />Kto wie co to jest alElli ośródka.Piotr Opolskihttps://www.blogger.com/profile/03222014603655628524noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-51747254990901075982013-12-13T11:06:56.340+01:002013-12-13T11:06:56.340+01:00Podczas smażenia na maśle moja babcia dodawała jes...Podczas smażenia na maśle moja babcia dodawała jeszcze bułkę ośródkę. Tak jest w przepisie, ale ja nie wiem, co to ta osródka. Potem to rozprowadzała rosołem.alEllahttps://www.blogger.com/profile/13012602101085189379noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-69358120126827577272013-12-13T10:57:12.443+01:002013-12-13T10:57:12.443+01:00Piotrze - stan przypalenia to u mnie stan normalny...Piotrze - stan przypalenia to u mnie stan normalny :-). PJN uwielbiam i wszyscy u mnie też. Niestety cudownej baby zmalinówkami u nas niet wię gdyby jakimś cudem ten specjał mi się trafił to by do zupy nie powędrował. oj nie. Sama bym zjadła , nawet taki za miękki i podwiędnięty. Bo malinówki to jest to.!!! Jak robię pomidorówkę ze świeżych pomidorów a takie mam całe lato od zaprzyjaźnionej "Malina M*https://www.blogger.com/profile/09994557113345518517noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-90174395246917257622013-12-13T10:56:33.927+01:002013-12-13T10:56:33.927+01:00Klik dobry:)
Pewnie, że najsmaczniejsza. Dla mnie ...Klik dobry:)<br />Pewnie, że najsmaczniejsza. Dla mnie jednak pracochłonna i długo się przygotowuje, ponieważ preferuję pomidorową na rosole, a sam rosół trzeba ze 3 godziny gotować i pilnować, aby odpowiednio "pulkał". Pomidorówkę robię więc tylko wtedy, gdy zostanie rosół z poprzedniego dnia. Jako druga w kolejnośco jest u mnie pomidorówka na kościach ze schabu. Obie z ryżem i alEllahttps://www.blogger.com/profile/13012602101085189379noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-83957667554795113162013-12-13T10:25:23.843+01:002013-12-13T10:25:23.843+01:00Reniu - myślę że nie trafiłas na kucharza, który m...Reniu - myślę że nie trafiłas na kucharza, który mogłby te potrawy zrobic po Ciebie. Moja zona np. nie znosi papryki i jak tu zrobic strogonowa bez papryki ? - mozna !!.. Na breje holenderskie zwane zupami tez sie nie piszę.<br />PozdrawiamPiotr Opolskihttps://www.blogger.com/profile/03222014603655628524noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-62431857557329072502013-12-13T10:22:54.877+01:002013-12-13T10:22:54.877+01:00Też fajnie, bo najczęściej pomidorówka jest o jedn...Też fajnie, bo najczęściej pomidorówka jest o jednolitej konsystencji a pokrojony pomidorek to przełamuje.<br />Jakos nie mam przekonania do bazylii w odwrotności do koperku.<br />PozdrawiamPiotr Opolskihttps://www.blogger.com/profile/03222014603655628524noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-22638670762067032922013-12-13T08:59:23.356+01:002013-12-13T08:59:23.356+01:00Ja jakos te zupe omijam szerokim lukiem. Moze dla...Ja jakos te zupe omijam szerokim lukiem. Moze dlatego ,ze nigdy nie lubilam pomidorow przetworzonych,zadnych sosow pomidorowych itp.Poza tym ,to co podaja w Niemczech i Holandii jako zupe pomidorowa nie lezalo obok pomidorow nawet. Dostatecznie mi zbrzydzily pomidorowki z automatu ten smak. Kiedys jednak bylam u polskiej kolezanki i ta mnie poczestowala zupa gotowana tak jaos po polsku i to Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01887420378626077856noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-28121003452460055932013-12-13T08:30:11.646+01:002013-12-13T08:30:11.646+01:00dodaję do pomidorówki po koniec gotowania ze dwa o...dodaję do pomidorówki po koniec gotowania ze dwa obrane ze skóry pomidory pokrojone w kosteczkę, oczywiście bez pestek a na koniec świeżą bazylię, jak nie mam świeżej to suszonąKlarka Mrozekhttps://www.blogger.com/profile/14875006152025252236noreply@blogger.com