tag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post7369654152233518531..comments2024-03-28T11:26:11.987+01:00Comments on Refleksje po 60-ce +: Pielmieni - pierogi ze Wschodu, a nawet bardzo Dalekiego Wschodu_leszekhttp://www.blogger.com/profile/01264769106765694532noreply@blogger.comBlogger25125tag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-73719920808927031042021-08-13T14:50:52.923+02:002021-08-13T14:50:52.923+02:00Ale bym takich zjadła!Ale bym takich zjadła!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-21264818198095318402019-12-28T16:19:51.492+01:002019-12-28T16:19:51.492+01:00Piotrze - w klejeniu pomagają falbankiPiotrze - w klejeniu pomagają falbankiMalina M*https://www.blogger.com/profile/09994557113345518517noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-60570198199682878432019-12-28T16:17:52.637+01:002019-12-28T16:17:52.637+01:00TEŻ BYM KNEZIU TAKIE CUDO NA PNIU !TEŻ BYM KNEZIU TAKIE CUDO NA PNIU !Malina M*https://www.blogger.com/profile/09994557113345518517noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-75553526067618321752015-04-25T19:30:59.951+02:002015-04-25T19:30:59.951+02:00Może być i tak :DMoże być i tak :DJędzanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-22976142012252774332015-04-25T14:44:48.584+02:002015-04-25T14:44:48.584+02:00Jasne, ciasto będziesz wygniatać! :D :D :DJasne, ciasto będziesz wygniatać! :D :D :DKneź Dreptakhttps://www.blogger.com/profile/12830976588369184233noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-68769853702085728302015-04-25T11:38:10.154+02:002015-04-25T11:38:10.154+02:00Daj znać, kiedy będziesz robił. Przyjadę! Daj znać, kiedy będziesz robił. Przyjadę! Jędzanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-30707461000922172322015-04-21T20:21:01.064+02:002015-04-21T20:21:01.064+02:00Piotrze, ta strona na której placek leży jest bard...Piotrze, ta strona na której placek leży jest bardziej lepka. Ta wierzchnia mniej. :)Kneź Dreptakhttps://www.blogger.com/profile/12830976588369184233noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-8237075559683936822015-04-21T19:34:22.993+02:002015-04-21T19:34:22.993+02:00Kneziu - przyznaję, że dotychczas nie zwracałem uw...Kneziu - przyznaję, że dotychczas nie zwracałem uwagi która stronę sklejam. Z Twojego wywodu wniosek aby kleić jak najszybciej po wykrojeniu.<br />alEllu - zaskoczony jestem ale całe zycie sie człowiek uczy.<br />PozdrawiamPiotr Opolskihttps://www.blogger.com/profile/03222014603655628524noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-30451077786628622092015-04-21T18:41:34.948+02:002015-04-21T18:41:34.948+02:00Piotrze, jak nie masz ochoty na lepienie z "p...Piotrze, jak nie masz ochoty na lepienie z "pulpą", to może tak, jak sybiracy robili? Mięso z kawałkami lodu. Wygodniej się lepii, a efekt nawodnienia mięsa ten sam.alEllahttps://www.blogger.com/profile/13012602101085189379noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-11184790976288377222015-04-21T18:04:46.586+02:002015-04-21T18:04:46.586+02:00Waszmościowie gdyby tak zmienić skład nadzienia wy...Waszmościowie gdyby tak zmienić skład nadzienia wyszłyby z tego kołduny litewskie<br />Wróćmy do źródeł, czyli Melchiora Wańkowicza ponieważ kołdunom poświecił kilka doskonałych opowieści - właściwą definicję mogę podać zaczerpniętą z jego książki „Tędy i owędy”.<br /><br />...Kołdun kiedy akuratny, jak jego językiem do podniebienia przyciśniesz, w sześciu miejscach na raz sok musi puskać. wiesieknoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-5489660297272127602015-04-21T16:45:42.799+02:002015-04-21T16:45:42.799+02:00Może usiłujesz kleić wierzchnią stroną? Ta od spod...Może usiłujesz kleić wierzchnią stroną? Ta od spodu powinna iść do środka, wtedy nie jest obsuszona. :D :D :D<br />A poza tym przyjrzyj się tym pielmieniom na zdjęciach - takie sklejenie "rogów" powoduje naciągnięcie brzegów i ich dokładniejsze przyleganie - może pomóc. :)Kneź Dreptakhttps://www.blogger.com/profile/12830976588369184233noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-64238611061328997712015-04-21T16:14:14.325+02:002015-04-21T16:14:14.325+02:00jeszcze pkt
5. Obojętne z czym robie pierogi część...jeszcze pkt<br />5. Obojętne z czym robie pierogi część ulega destrukcji i przekształca sie w zupe pierogowa. Próbowałem sklejenia pierogów. Czym podklejać, rozbełtane jajko, woda. Czy to jest tylko kwestia wprawy ?.Piotr Opolskihttps://www.blogger.com/profile/03222014603655628524noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-65884191608883154652015-04-21T16:11:28.616+02:002015-04-21T16:11:28.616+02:00Ranek spdziłem u okulisty ale jak widać mi nie zas...Ranek spdziłem u okulisty ale jak widać mi nie zaszkodził i dalej widzę.<br />Włączam się smacznie do dyskursu gdyż wstpnie przyznaje, że klejenie pierogów nie jest moja mocna stroną.<br />1. Ciasto z jajcem czy bez, sa dwie szkoły. Ja robie bez.<br />2. Zimna woda czy ciepła a niektórzy dają nawet mineralną gazowaną.<br />3. dodac trochę oleju czy nie ?.<br />4. Nie wyobrażam sobie nadziewać Piotr Opolskihttps://www.blogger.com/profile/03222014603655628524noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-52299420304795027502015-04-21T15:32:50.264+02:002015-04-21T15:32:50.264+02:00Generalnie muszę zaznaczyć, że to był mój debiut z...Generalnie muszę zaznaczyć, że to był mój debiut z pielmieni - nie żebym się jakoś chciał pochwalić, ale żeby raczej nieco wytłumaczyć z drobnych potknięć i wątpliwości. Próbę generalnie uznaję za udaną smakowo i mogę z czystym sumieniem polecić nawet wysublimowanym gustom. Kneź Dreptakhttps://www.blogger.com/profile/12830976588369184233noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-69209095710149729422015-04-21T15:21:10.256+02:002015-04-21T15:21:10.256+02:00Rzecz jest zapewne w gustach i "wielkogębowoś...Rzecz jest zapewne w gustach i "wielkogębowości" :D<br />Oczywiście, że można robić i mniejsze, ale można i większe. Nie ma obowiązującego wzorca. <br />Co do tego jaka woda do ciasta, to różnic fundamentalnych nie zauważyłem, poza tym, że z ciepłą się szybciej wyrabia i jest bardziej kleiste, a z zimną "stabilniejsze" i dłużej zachowuje te same właściwości. Ponieważ na ogół Kneź Dreptakhttps://www.blogger.com/profile/12830976588369184233noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-60301078645754300022015-04-21T14:53:27.805+02:002015-04-21T14:53:27.805+02:00Jak widać na załączonych obrazkach, jedyne dobro j...Jak widać na załączonych obrazkach, jedyne dobro jakie nam "wychodzi z ekumenii" ...to kuchnia.Reszta jakoś tak, nie za bardzo.wiesieknoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-59296498837519275962015-04-21T13:40:23.752+02:002015-04-21T13:40:23.752+02:00Ad filmik.
Nie polecam bełtania jajek i ciasta w m...Ad filmik.<br />Nie polecam bełtania jajek i ciasta w metalowej misce. Ciasto wychodzi lekko szarawe. Chyba, że ten ktoś na filmiku ma jakąś specjalnie dobrą miskę. Moja - z wyglądu taka sama - daje dodatkowo metaliczny posmak.alEllahttps://www.blogger.com/profile/13012602101085189379noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-41506880126749475012015-04-21T13:27:39.570+02:002015-04-21T13:27:39.570+02:00Klik dobry:)
Dla mnie pielmieni z krążków wykrawan...Klik dobry:)<br />Dla mnie pielmieni z krążków wykrawanych szkłanką są za duże i nie mieszczą mi się w jamie gębowej, a cała poezja jedzenia pielmieni, to wsadzić w całości pierożka do buzi, by w niej tryskał i wylewał się rosół, a nie na talerzu podczas krojenia na pół czy ściekał po widelcu aż po same łokcie ;) :) podczas gryza.<br /><br />Mnie najlepsze ciasto udaje się nie z zimną, a ciepłą alEllahttps://www.blogger.com/profile/13012602101085189379noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-58191706103067056522015-04-21T09:55:56.300+02:002015-04-21T09:55:56.300+02:00Tobie to bardziej polecam wspomniane pod komentarz...Tobie to bardziej polecam wspomniane pod komentarzem Vulpiana chinkali - w filmiku , który tam zamieszczam, jest nawet ciasto bez jajek z dokładnie opisaną metoda jego wykonania. :)Kneź Dreptakhttps://www.blogger.com/profile/12830976588369184233noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-89572171842066639012015-04-21T09:52:53.161+02:002015-04-21T09:52:53.161+02:00Cóż, dożyłem jak widzę, takiej chwili, kiedy ktoś ...Cóż, dożyłem jak widzę, takiej chwili, kiedy ktoś się mnie obawia!!! :D<br />Ja jednak bym bardziej przestrzegał przed Piotrem, bo z niego wredniejszy "misiek" :D :D :D Kneź Dreptakhttps://www.blogger.com/profile/12830976588369184233noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-43933977072354621632015-04-21T09:49:00.511+02:002015-04-21T09:49:00.511+02:00Bardzo podobne są gruzińskie chinkali. Mam zamiar ...Bardzo podobne są gruzińskie <a href="https://www.youtube.com/watch?v=WvRQOWgbgLU" rel="nofollow">chinkali</a>. Mam zamiar je zrobić kiedyś. <br />W polskiej wikipedii jest jakaś dziwaczna definicja tej potrawy. <a href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Chinkali" rel="nofollow">Zupełnie niezgodna z rzeczywistością</a>. Kneź Dreptakhttps://www.blogger.com/profile/12830976588369184233noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-84967577990784403072015-04-21T08:46:17.365+02:002015-04-21T08:46:17.365+02:00No to kolejne wyzwanie przed nami, lubię, ale jesz...No to kolejne wyzwanie przed nami, lubię, ale jeszcze nie robiłemSaudyjskie Wielbłądyhttps://www.blogger.com/profile/13211928066147922946noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-83435416581208289122015-04-21T08:28:36.577+02:002015-04-21T08:28:36.577+02:00Łłłłłlaaaa... Szanowny Kneziu, przepraszam za ten ...Łłłłłlaaaa... Szanowny Kneziu, przepraszam za ten żart z wałkiem. Teraz oprzytomniałam, że to <br />Knezia tekst, a nie Piotra, do którego mam śmiałość większą bo znajomość nasza dłuższa.<br />Pochwałę pielmieni podtrzymuję z całą mocą:)))Bethttps://www.blogger.com/profile/18251823249151620626noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-2633232719779700632015-04-21T08:24:21.082+02:002015-04-21T08:24:21.082+02:00Pierożki cudne wyszły! Nie miałam okazji poznać si...Pierożki cudne wyszły! Nie miałam okazji poznać się z nimi osobiście ale kto wie... Może czas wykonać pierwszy krok?<br />Że też wałkiem nie oberwałeś za ten przydomek "Starsza" to cud jakiś:))) Bethttps://www.blogger.com/profile/18251823249151620626noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-73726235465570810862015-04-21T07:45:42.390+02:002015-04-21T07:45:42.390+02:00Ta idea nie jest obca także na Dalekim Wschodzie. ...Ta idea nie jest obca także na Dalekim Wschodzie. Można o niej poczytać <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Tangbao" rel="nofollow">tu</a> i <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Xiaolongbao" rel="nofollow">tu</a> (po angielsku).<br />PozdrawiamVulpian de Noulancourthttp://vdn.blog.onet.pl/noreply@blogger.com