tag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post6543122229735200489..comments2024-03-28T11:26:11.987+01:00Comments on Refleksje po 60-ce +: Makówki !!_leszekhttp://www.blogger.com/profile/01264769106765694532noreply@blogger.comBlogger11125tag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-13299340889270631532013-12-10T08:04:56.778+01:002013-12-10T08:04:56.778+01:00bardzo to skomplikowane, ale tak, jak już czytelni...bardzo to skomplikowane, ale tak, jak już czytelnicy zauważyli - tajemnicą świąt jest między innymi to, że pewne potrawy robi się tylko raz w roku. Uszka z grzybami lepię raz do roku choć można je przecież robić częściej, to samo rybę w galarecie. <br />tradycją też jest u nas, że karpia nie ma, nie było i nie będzie;))<br />Miłego dnia!Klarka Mrozekhttps://www.blogger.com/profile/14875006152025252236noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-25918523248369962132013-12-10T00:04:52.449+01:002013-12-10T00:04:52.449+01:00Ha. - karp jest dla mnie zawsze ta prawdziwa Wigil...Ha. - karp jest dla mnie zawsze ta prawdziwa Wigilia. Nareszcie go sobie moge kupic bez problemow.Karp po zydowsku,karp w szarym sosie,karp pieczony. - mecyje i tylko na Wigilie.. Nigdy nie lubilam kompotu z suszonych sliwek ale wlasnie w ten jeden dzien go gotuje - nie wyobrazam sobie inaczej..Makowki zrobily sie problematyczne w Holandii - no coz...kutia nieznana.Za to postanowilam w tym roku Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01887420378626077856noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-92118070243461734802013-12-09T22:48:42.337+01:002013-12-09T22:48:42.337+01:00Ja tylko zażeram sie makówkami i tak jak karp smak...Ja tylko zażeram sie makówkami i tak jak karp smakują mi tylko w Świeta Bożego Narodzenia. Barszcz z uszkami także lubię - kompotu nie uzywam.<br />PozdrawiamPiotr Opolskihttps://www.blogger.com/profile/03222014603655628524noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-18983108864744751732013-12-09T22:46:37.612+01:002013-12-09T22:46:37.612+01:00Po kilkukrotnym mieleniu mak ląduje do gotowania w...Po kilkukrotnym mieleniu mak ląduje do gotowania w mleku.Piotr Opolskihttps://www.blogger.com/profile/03222014603655628524noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-88734145136535867572013-12-09T21:12:43.797+01:002013-12-09T21:12:43.797+01:00Nie lubię, ani tej makówki z bułką, ani takich klu...Nie lubię, ani tej makówki z bułką, ani takich klusek z makiem (robi to rodzina z Lublińca), ani kutii. Nie lubię też kompotu z suszu. Rodzice pochodzą z poznańskiego. Tam, na deser, królował na stole drożdżowy, zawijany (strucla) makowiec (pycha). Z wczesnego dzieciństwa pamiętam zupę grzybową, której wówczas też nie lubiłam (na pocieszenie, po kolacji, były raz w roku pomarańcze). Dopiero, gdy ikka133https://www.blogger.com/profile/04225640825925780793noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-38102000533778378822013-12-09T20:46:11.954+01:002013-12-09T20:46:11.954+01:00Mielisz mak przed gotowaniem w mleku? Ja robię odw...Mielisz mak przed gotowaniem w mleku? Ja robię odwrotnie: mak gotuję chwilkę w mleku, odsączam całą noc i mielę.<br />Czy makówki po ostygnięciu dają się kroić jak ciasto i czym się to je? Łyżką, widelcem?Bethttps://www.blogger.com/profile/18251823249151620626noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-46864156467701101482013-12-09T17:46:21.829+01:002013-12-09T17:46:21.829+01:00U na s domu (tradycje małopolsko-mazowieckie) nazy...U na s domu (tradycje małopolsko-mazowieckie) nazywało się to "legumina makowa". Zamiast bułki sklepowej trafiały do niej czasem celowo posuszone kawałki świątecznych babek, a czasem herbatniki, Jadamy to do dzisiaj, i zaprawdę, jeden mały żołądek na człowieka to okrutna niesprawiedliwość - zwłaszcza w okresie Świąt.Tetryk56https://www.blogger.com/profile/09895554018813418605noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-31285599616756256402013-12-09T17:28:44.743+01:002013-12-09T17:28:44.743+01:00Makówki mozna nawet zrobic wytrawne dodaja niewiel...Makówki mozna nawet zrobic wytrawne dodaja niewiele cukru do maku tylko koniecznie troszke cukru waniliowego.<br />PozdroPiotr Opolskihttps://www.blogger.com/profile/03222014603655628524noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-26030946547678002052013-12-09T17:27:31.994+01:002013-12-09T17:27:31.994+01:00........i dlatego mielonych nie robie z bułką a wy...........i dlatego mielonych nie robie z bułką a wyłącznie z chlebem. Niestety zwykłe bułki tylko do dostania w nielicznych małych, prywatnych piekarniach. Czasami wystepuje także jako bułka poznańska<br />PozdrawiamPiotr Opolskihttps://www.blogger.com/profile/03222014603655628524noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-79905156839027487902013-12-09T16:54:17.359+01:002013-12-09T16:54:17.359+01:00ps A gdzie dziś kupić "zwykłą bułkę"? Ws...ps A gdzie dziś kupić "zwykłą bułkę"? Wszędzie te "dmuchane", które po namoczeniu tracą całą swoją bułeczność i tworzą mazistą papkę.<br />Wciąż mam z tym kłopot przy produkcji kotletów mielonych.Bethttps://www.blogger.com/profile/18251823249151620626noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-66041699528955739292013-12-09T16:51:54.714+01:002013-12-09T16:51:54.714+01:00Ja jestem z tych "od kutii" - makówek ni...Ja jestem z tych "od kutii" - makówek nigdy nie jadłam, ale z opisu wnioskuję, że sens potrawy jest ten sam jak w przypadku kutii czyli dużo maku, dużo słodkości /w kutii - miód/i dużo bakalii. W kutii rolę bułki spełnia ugotowana pszenica. <br />Z tymi wigilijnymi deserami jest taki kłopot, że nigdy nie ma miejsca w brzuchu aby je zjeść. Kutia na drugi dzień robi się twarda /pod Bethttps://www.blogger.com/profile/18251823249151620626noreply@blogger.com