tag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post1220279309966974193..comments2024-03-28T11:26:11.987+01:00Comments on Refleksje po 60-ce +: Jajecznica na ..._leszekhttp://www.blogger.com/profile/01264769106765694532noreply@blogger.comBlogger46125tag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-19494310841659021862015-04-16T12:26:27.548+02:002015-04-16T12:26:27.548+02:00No to siup !!!!No to siup !!!!Sobiepannoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-4443135406567093742015-04-16T12:16:32.237+02:002015-04-16T12:16:32.237+02:00Zdaje sie, że ciebie niedługo wypcham !.Zdaje sie, że ciebie niedługo wypcham !.Piotr Opolskihttps://www.blogger.com/profile/03222014603655628524noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-67100948807620207892015-04-16T11:33:16.927+02:002015-04-16T11:33:16.927+02:00Piotrze - nie mam zamiaru toczyć z Tobą dyskusji n...Piotrze - nie mam zamiaru toczyć z Tobą dyskusji na temat śląskiej kuchni bo okazuje się za każdym razem, że Ty wiesz lepiej i lepiej tez powinna smakować Twoja jajecznica lub Twoja wodzionka. Niech tak zostanie - Twoje jajca są lepsze i Twoje przepisy kulinarne są "najmosze". Jak ktoś robi coś inaczej, nie jest godzien dyskutować tu na Twoim blogu. Postępujesz jak pewien znany prezes &Sobiepannoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-44341736469264435082015-04-16T08:01:18.313+02:002015-04-16T08:01:18.313+02:00Pokroić drobniutko ( bez pestek ) i posypać kanapk...Pokroić drobniutko ( bez pestek ) i posypać kanapki.Jak każdy hormon szczęścia - niestety - także uzależnia, co widać po moich parapetach zimą, a balkonach latem. Ku przestrodze.Ultrahttp://bezpukania.blog.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-30813499285381963582015-04-15T23:16:59.039+02:002015-04-15T23:16:59.039+02:00Papryki surowej nie lubię, ale inne owszem. Ostrą ...Papryki surowej nie lubię, ale inne owszem. Ostrą też jadam. Podobno kapsaicyna bardzo jest zdrowa? Najwięcej zużywam mielonej. :)Kneź Dreptakhttps://www.blogger.com/profile/12830976588369184233noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-37102012476925950592015-04-15T23:03:00.697+02:002015-04-15T23:03:00.697+02:00Ja za każdym razem po chili zieję ogniem jak smok,...Ja za każdym razem po chili zieję ogniem jak smok, ale uwielbiam. Muszę się pochwalić, że na parapecie już mi kwitną papryczki, a po raz pierwszy mam i odmianę kozi róg. Pozdrawiam paprykowo.Ultrahttp://bezpukania.blog.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-23952874077978825162015-04-15T22:53:54.430+02:002015-04-15T22:53:54.430+02:00Łooooooo mamusiu i babciu Kochana !!
Fakt, ani nie...Łooooooo mamusiu i babciu Kochana !!<br />Fakt, ani nie jadłem ani nie próbowałem z papryka.<br />Jajecznicę zawsze w moim domu traktowano jako danie na start dnia i dlatego tak od rańca winkiem popić ?. Nie dziwota, że humor na cały dzień !!!.<br />PozdrawiamPiotr Opolskihttps://www.blogger.com/profile/03222014603655628524noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-16510707345455713042015-04-15T22:21:11.540+02:002015-04-15T22:21:11.540+02:00Obie są oczywiste - kluczowa jest papryczka chili!...Obie są oczywiste - kluczowa jest papryczka chili! Droga Ultro - jako jedyny w rodzinie byłem w stanie, bez krzywienia się, wyjadać chili z kimchi, więc nie widzę większego problemu. Najważniejsze jest, żeby się dobrze ta papryczka zeszkliła, bo nie przepadam ogólnie za surowa papryką. Natomiast szczypiorek mi nie pasuje do jajecznicy, chyba że posypany na gotowej, już na talerzu. Ale moja Kneź Dreptakhttps://www.blogger.com/profile/12830976588369184233noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-84151685658207738012015-04-15T21:51:07.947+02:002015-04-15T21:51:07.947+02:00Będziesz miał dylemat, ponieważ musisz wybrać jedn...Będziesz miał dylemat, ponieważ musisz wybrać jedną z tych wersji. Zadanie wymaga. poświęcenia.Ultrahttp://bezpukania.blog.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-71207927713817355542015-04-15T21:44:51.743+02:002015-04-15T21:44:51.743+02:00No to mamy pierwszy zakład. Proponuję taką wersję ...No to mamy pierwszy zakład. Proponuję taką wersję jajecznicy:na maśle podsmaż 2 pokrojone papryczki chili, wbij 2 jaja, posyp szczypiorem . Jak czupryna zacznie dymić, popij ulubionym winkiem. Dobry humor zapewniony na cały dzień. Daj znać, jak z tym nastrojem.Ultrahttp://bezpukania.blog.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-45665111647325487362015-04-15T21:30:10.104+02:002015-04-15T21:30:10.104+02:00No to mamy pierwszy zakład. Proszę na wolnym ogniu...No to mamy pierwszy zakład. Proszę na wolnym ogniu podsmażyć pokrojoną papryczkę chili, wbić jaja, posypać szczypiorkiem. Kiedy po zjedzeniu, czupryna zacznie dymić, popijamy ulubionym winkiem. Proste ? I humor na cały dzień mamy zapewniony. Daj znać, jak z tym humorem wyszło.Ultrahttp://bezpukania.blog.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-53132012117876764162015-04-15T19:58:24.779+02:002015-04-15T19:58:24.779+02:00Założymy się?! :D :D :DZałożymy się?! :D :D :DKneź Dreptakhttps://www.blogger.com/profile/12830976588369184233noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-2157717094497658492015-04-15T19:45:00.180+02:002015-04-15T19:45:00.180+02:00A kto próbował frittatę ? Na podpieczone ziemniaki...A kto próbował frittatę ? Na podpieczone ziemniaki (szpinak, chorizo, pomidory, ser kozi, mozzarela, pory itp ) wlewa się jaja z mlekiem, ziołami,przyprawami. Za każdym razem niedziela będzie miała inny smak.A tak nawiasem, nie wierzę, że jajca można schrzanić.Ultrahttp://bezpukania.blog.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-7774687982426236942015-04-14T15:54:09.125+02:002015-04-14T15:54:09.125+02:00Z wodzionką daj sobie spokój bo chyba pomyliłeś z ...Z wodzionką daj sobie spokój bo chyba pomyliłeś z czym innym.<br />PozdrawiamPiotr Opolskihttps://www.blogger.com/profile/03222014603655628524noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-6958395201010025812015-04-14T08:14:59.632+02:002015-04-14T08:14:59.632+02:00Piotrze - łój (dobry łój) to był kiedyś na Śląsku ...Piotrze - łój (dobry łój) to był kiedyś na Śląsku najtańszy tłuszcz zwierzęcy "u rzeżnika" lub "u masorza". Dlatego był używany także do gotowania wodzionki. Także i dzisiaj łój jest stosowany jako "lepiszcze" do wszelkich kostek rosołowych i bulionowych. Nota bene - niektórzy używają takich kostek także do "wyrobu wodzionki", bo wodzionkę można zrobić Sobiepannoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-88268054912135872792015-04-13T19:45:45.125+02:002015-04-13T19:45:45.125+02:00Sobiepan - nie wiem skąd wziałes łój. Jednym z pod...Sobiepan - nie wiem skąd wziałes łój. Jednym z podstawowych smaków wodzionki jest smalec.<br />Piotr Opolskihttps://www.blogger.com/profile/03222014603655628524noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-62032453636507978182015-04-13T19:23:48.095+02:002015-04-13T19:23:48.095+02:00Co do tej wersji węgierskiej - też tak kiedyś robi...Co do tej wersji węgierskiej - też tak kiedyś robiłem, ale nie miałem pojęcia że to po madziarsku! - a już myślałem, że byłem choć trochę oryginalny!Kneź Dreptakhttps://www.blogger.com/profile/12830976588369184233noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-46503583026737446302015-04-13T19:15:22.436+02:002015-04-13T19:15:22.436+02:00Co do łoju w wodzionce, to obawiam się, że to niek...Co do łoju w wodzionce, to obawiam się, że to niekoniecznie na mój gust - w wersji Piotra nie było tam tego czegoś.<br />Czego to ludzie nie wymyślą!? :)Kneź Dreptakhttps://www.blogger.com/profile/12830976588369184233noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-71799455590335066152015-04-13T19:13:07.819+02:002015-04-13T19:13:07.819+02:00Jako że zgodnie z tutejszym "zwyczajem" ...Jako że zgodnie z tutejszym "zwyczajem" na komentarz się nie nadawało, to będzie cała notka z fotkami. Chwilka! :D :D :DKneź Dreptakhttps://www.blogger.com/profile/12830976588369184233noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-36117230863338844932015-04-13T18:16:08.732+02:002015-04-13T18:16:08.732+02:00Kneziu - w ciekawy sposób podają "jajka na sz...Kneziu - w ciekawy sposób podają "jajka na szynce" na Węgrzech. Nazywa się to u nich "tojos rantota" (tojosz rantota). Weź duży płat szynki wędzonej - parzonej. Podsmaż na masełku na rumiano. Odwróć na patelni i na przyrumienioną stronę wbij dwa jajka. Przykryj pokrywką - do czasu kiedy zetną się białka. Posolić, popieprzyć i posypać sproszkowana papryką - kto lubi - ostrą. Sobiepannoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-86050345740000696652015-04-13T17:23:34.945+02:002015-04-13T17:23:34.945+02:00Kneziuuuuu !!! Kluczysz !!!!! Co ma "wodzionk...Kneziuuuuu !!! Kluczysz !!!!! Co ma "wodzionka" do jajec na bekonie. Każde z osobna jest dobre, tylko do "wodzionki" trudno dostać "surowce" np. łój. Bez odrobiny łoju to każda "wodzionka" jest ździebko oszukana.Sobiepannoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-44216422175040164952015-04-13T09:33:58.064+02:002015-04-13T09:33:58.064+02:00Co do tego, czy smaczniejsze od Piotrowych, to już...Co do tego, czy smaczniejsze od Piotrowych, to już bym taki pewny nie był, bo jadłem wodzionkę, która spod jego ręki wyszła - moge powątpiewać, ale co do pewności, to głowy nie zaryzykuję. :DKneź Dreptakhttps://www.blogger.com/profile/12830976588369184233noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-57589630316759387162015-04-13T09:31:09.702+02:002015-04-13T09:31:09.702+02:00O jaja Angoli pieklić się na pewno nie będę! :D :D...O jaja Angoli pieklić się na pewno nie będę! :D :D D:Kneź Dreptakhttps://www.blogger.com/profile/12830976588369184233noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-38970434243844030032015-04-13T09:29:59.461+02:002015-04-13T09:29:59.461+02:00Można jeszcze sobie uwędzić, o czym nieśmiało napo...Można jeszcze sobie uwędzić, o czym nieśmiało napomykam i staram się propagować. :DKneź Dreptakhttps://www.blogger.com/profile/12830976588369184233noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5665369211402139541.post-55381055539777345212015-04-13T08:18:53.824+02:002015-04-13T08:18:53.824+02:00Zante - Ty piszesz o JAJECZNICY a nie o jajkach na...Zante - Ty piszesz o JAJECZNICY a nie o jajkach na bekonie. To są zupełnie różne w smaku potrawy. Anglicy nie tolerują cebuli przy sporządzaniu JAJEK NA BEKONIE. A co do JAJECZNICY - dobra jest też na skwarkach świeżutkiej wędzonej słoninki. Jest tylko jedno takie miejsce w Polsce, gdzie można kupić prawdziwa peklowaną i następnie uwędzoną słoninkę - także BEKON. W OLEŚNIE<br />(opolskie) - 100 Sobiepannoreply@blogger.com