środa, 2 stycznia 2013

Jolciowe klopsy królewieckie

refleksje po 60-ce, refleksje, felieton, kuchnia, historycznie, limeryki, polityka, okiem emeryta


Jolciowe klopsy królewieckie !!.

 


0,5 kg mielonego cielęcego
* 1 łyżka musztady
• 1 bułka namoczona w mleku
• 1 filet anchois
• 1 zeszklona cebula
• 2 liście laurowe
• 3 ziarna ziela angielskiego
• 1,5 l wywaru warzywnego (Knorr albo Winiary)
• 2 łyżki masła
• 1,5 łyżki g mąki pszennej
• 1,5 łyżki kaparów
• 1 cytryna (z tego 1 łyżka soku i obtarta skórka z połówki)
• 1 żółtko
• 1 jajko
200 ml śmietany
• pietruszka bądź koper do posypania
• sol, pieprz, gałka muszkatołowa

•  50 ml wytrawnego bialego wina

• do  mięsa dodajemy posiekany  filet anchois,jajko, namoczona i odciśnięta w mleku bułkę, sol ,pieprz; i cebulkę, całość  wyrabiamy rękoma
•  formujemy klopsy wielkości piłki tenisowej lub mniejsze.
• do wrzącego wywaru dodajemy ziele  i liście laurowe, i delikatnie wkładamy klopsy; uprzednio obtoczone w mące. Zostawiamy na bardzo wolnym ogniu 20–30 minut. W międzyczasie robimy z masła i mąki zasmażkę.
 Zasmażkę zalewamy wytrawnym winem i odmierzona ilością wywaru po klopsach. Lekko gotujemy ok. 5 minut , aż zgęstnieje, całość ciągle mieszając.

•  następnie dodajemy kapary, sok  1łyżka i startą skórkę z cytryny; doprawiamy sola, pieprzem  i gałka do smaku
• na koniec mieszamy w miseczce żółtko ze śmietaną, , hartujemy je gorącym sosem i dodajemy do reszty sosu, energicznie mieszając; już nie gotujemy
• pulpety wkładamy do sosu i podgrzewamy
• podawać z ziemniakami , posypanymi pietruszka lub koprem



      /Uwaga - oryginalny Jolciowy klops królewiecki !!!!/


Mam ten przepis od rodowitej królewiczanki. Jest naprawdę boski.

Pozdrawiam
Jolcia







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Kod do zamieszczania linków - wystarczy skopiować do komentarza, w miejsce XXX wstawić link, który chce się zaprezentować a w miejsce KLIK można wpisać jakiś tytuł, czy objaśnienie lub zostawić bez zmian. Linkiem może być adres strony tego lub innego bloga, adres jakichś treści (zdjęcie, film, wiadomość) z internetu. Może to być też adres komentarza do którego chcesz się odnieść. Znajdziesz go wtedy klikając prawym przyciskiem myszy na datę interesującego cię komentarza.

<a href="XXX" rel="nofollow"> <b>KLIK</b></a>